'Millway is a community hub for the town of Millom in Cumbria.'

Millway has been on record as part of the town of Millom since the eighteenth century. Formerly a mill building and then the foreman’s office for the Millom Ironworks, Millway has always been central to the economic lifeblood of the town. The brick building will be repurposed to house a series of accessible community spaces for locals and tourists visiting the remarkable coast and nature reserve that this former industrial centre has become. Interventions will frame and work with the layered nature of the building, continuing the story of Millway by using complementary materials, shaping the building’s light, adding modern services and ensuring the fabric is watertight. The building will be a social and community institution in the town of Millom, a place where all people are welcome.

We are undertaking a meticulous surveying process of the building, using scanning and photogrammetry techniques to map its existing qualities. These high resolution scans allow us to develop our approach to "legible" conservation where the next chapter of the building's life can be seen in the new interventions.

The building will be a social and community institution in the town of Millom, a place where all people are welcome.
Interventions will draw on the many layers of Millway’s story and extend it into the present to make a welcoming, warm space where people from different walks of life can mingle and meet.

Through the course of its life, Millway's roof has been raised and lowered many times. The marks of these shifts can be read on its facade. Our main intervention raises the roof once again, creating an upper floor encompassing views over the surrounding landscape.

Sector: Refurbishment
Location: Millom, Cumbria
Services: Architecture, RIBA Stages 0-6
Date : 2018-(ongoing)
Structures : Structure Workshop
Services : Max Fordham LLP
Civils : M&P Gadsden
Photography: IDK